Ümraniye şehitlerini andı..

15 Mart 1995'te 1 Mayıs Mahallesi'nde polis kurşunlarıyla yaşamını yitirenler için bugün anma etkinlikleri düzenlendi. Bini aşkın mahalleli, Sivas'ta, Gazi'de, Ümraniye'de yaşanan olaylarda adalet istedi.


Ümraniye şehitlerini andı 13

Etkin Haber Ajansı 
İSTANBUL- Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde 15 Mart 1995 yılında meydana gelen olaylarda yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi. Gazi mahallesinde meydana gelen olayları protesto etmek için sokağa çıkan ve polis ateşiyle yaşamlarını yitiren 5 kişi için mahallede yürüyüş gerçekleştirildi. Bini aşkın kişi, Sivas, Gazi ve Ümraniye'de yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı, adalet istedi.
1 Mayıs Mahallesi'nde yaşamını yitiren İsmihan Yüksel, Genco Demir, İsmail Baltacı, Hakan Çubuk ve Hasan Puyan için ilk olarak, Karacaahmet ve Dudullu'daki mezarları başında anma törenleri düzenlendi. Daha sonra Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şubesi'nde yemek verildi. Yitirdikleri canları için yas tutan 1 Mayıs Mahallesi halkı, buradan, "Gazi ve Ümraniye katliamını unutmadık, unutturmayacağız", "2 Temmuz Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartları açarak, olayların ilk başladığı Cennet Düğün Salonu'na kadar yürüdü. Buradan tekrar, 5 kişinin vurularak öldürüldüğü 1 Mayıs Meydanı'na yüründü.
Yürüyüş sırasında katılımcıların sayısı sürekli arttı. Yürüyüşe Gazi ve Ümraniye'de yaşamını yitirenlerin yakınlarının yanı sıra 1 Mayıs Mahallesi 15 Mart Platformu'nu oluşturan Anadolu Yakası Dersimliler Derneği, PSAKD Ataşehir Şubesi, ESP, Partizan, DHF, SODAP ile HDK, Alınteri, TKP, ÖDP, BDP ve Köz katıldı. Yürüyüş sırasında, Gazi olaylarından sonra gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın büyük bir posteri de taşındı. Yürüyüş sırasında sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Biji bıratıya gelan", "Yaşasın halkların kardeşliği", "1 Mayıs'ın hesabı sorulacak", "Halkımız saflara, hesap sormaya" sloganları atıldı. Ayrıca Gazi ve Ümraniye'de yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu, yüzlerce kişi de "Yaşıyor" diye karşılık verdi.
Yürüyüş devam ederken, MLKP militanları caddeye büyük bir pankart astı.

'KATLİAMLAR SÜRÜYOR'

Olayların yaşandığı ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği meydana gelindiğinde, mahalle halkının öfkesi arttı, "Katil polis 1 Mayıs'tan defol" sloganları atılmaya başlandı. Meydanda, okul duvarında toplanan kitle, Gazi, Ümraniye ve Sivas'ta yaşamlarını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burada, olaylarda yaşamını yitiren Genco Demir'in kızı Berrak Demir, basın açıklamasını okudu.
Berrak Demir, "Ermeni soykırımında, Dersim'de, Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta, Kürt ulusuna uygulanan milli zulüm politikasında vb. karşımıza çıkan, devletin gerici-faşist niteliğidir" diyerek, Gazi ve Ümraniye'nin de bu katliamcı geleneğe eklendiğini söyledi. Demir, Gazi ve Ümraniye'de halkın direnerek teslim olmadığını vurguladı. Mart ayı içerisinde Halepçe, Beyazıt, Kızıldere gibi katliamların yaşandığını belirten Demir, "Bugün de egemenler saldırılarını hız kesmeksizin aynı pervasızlıkla sürdürmektedirler" dedi, Uludere'yi hatırlattı. Berrak Demir, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bizler 1 Mayıs Mahallesi halkı ve devrimci demokrat yurtsever güçleri olarak 15 Mart vesilesi ile bir kez daha ilan ediyoruz ki; ülkemiz egemenlerinin siyasi saldırıları karşısında imhaya, asimilasyona, yoksullaştırmaya, iradesizleştirmeye karşı dün olduğu gibi bugün de direndik, direniyoruz, direneceğiz. Tüm halkımızı demokratik kurumlarımızı sahiplenmeye, güçlendirmeye, saldırılara göğüs germeye çağırıyoruz."
Açıklamanın ardından, ölümlerin yaşandığı okulun duvarına karanfiller bırakıldı. Kitle slogan atarak dağılırken, Hasan Ocak'ın resmini taşıyan ESP'liler, bir süre daha yürüyüşünü sürdürdü.
Ümraniye şehitlerini andı 13 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder