Bir baba, üç çocuk ve dört hayat

Bir baba ve üç çocuğu… Dördü de Kürdistan dağlarında hayatlarını Kürt Özgürlük Hareketi’ne adamış. Türk kökenli olan Tolhıldan kod isimli baba, Şubat ayında tutuklu bulunduğu Suriye cezaevlerinde gördüğü işkence sonucu öldürülmüş. Biri kız, üç çocuğu ise halen dağlarda özgürlük mücadelesini yürütüyor. Birbirlerinden ayrı yerlerde gerilla içerisinde yer alan kardeşlerden en küçüğü Bermal Dünya, ailesinin öyküsünü anlatırken, “Babamın şahadeti her şehit olan yoldaşlarımın şahadetleri gibi beni çok derinden etkiledi” diyor.




ELİL ZİLAN – ANF
BEHDİNAN - Bir baba ve üç çocuğu… Dördü de Kürdistan dağlarında hayatlarını Kürt Özgürlük Hareketi’ne adamış. Türk kökenli olan Tolhıldan kod isimli baba, Şubat ayında tutuklu bulunduğu Suriye cezaevlerinde gördüğü işkence sonucu öldürülmüş. Biri kız, üç çocuğu ise halen dağlarda özgürlük mücadelesini yürütüyor. Birbirlerinden ayrı yerlerde gerilla içerisinde yer alan kardeşlerden en küçüğü Bermal Dünya, ailesinin öyküsünü anlatırken, “Babamın şahadeti her şehit olan yoldaşlarımın şahadetleri gibi beni çok derinden etkiledi” diyor.


Bermal Dünya’nın baba tarafı 1960’larda Ankara’dan, anne tarafı ise Antep’ten Güney Batı Kürdistan’ın Afrin kentine göç etmiş. Babasının Türk, annesinin ise Kürt olduğunu söyleyen Bermal, “Geçmişte bazı sorunlar yaşanmış olsa da, her iki halkın bin yıllardan gelen birlikteliği var. Bunun en bariz örneği ise annem ve babamın evliliğidir” diyor.


AGİT’TEN ETKİLENDİ


Bermal, sohbetimizde ailesinin öyküsünü anlatıyor. Babası 1979–1980’lere kadar Suriye ordusunun fedai birliklerinde yer almış. 1980’de ise Suriye ve Lübnan sınırında PKK ile tanışmış. Babasının PKK’nın öncü komutanlarından Agit’ten (Mahsum Korkmaz) çok etkilendiğini söyleyen Bermal, “Babam o zaman gerillaların bir milisi olarak çalışmaya başlıyor. Daha sonra ablam da babamla birlikte çalışmalara katıldı. O da uzun süre çalışmalarda kaldı” diyor.


CHP’Lİ AMCALAR


1993 yılında Suriye’de tutuklanan babası kısa bir süre sonra zindandan çıkmış. Artık PKK’nin aktif bir kadrosu olarak çalışmaya başlayan babası ile amcalarının ilişkilerinin bozulduğunu anlatan Bermal, “Evleri Anakara’da olan CHP’li amcalarım, ‘devlete karşı başkaldıran bir örgüte nasıl çalışırsınız’ diye sürekli babama ve ablama baskı uyguluyorlardı. Zaten daha sonra ablam çalışmaları bırakmak zorunda kaldı ve amcalarımızla ilişkimiz tamamıyla koptu’’ dedi.


“BABAMIN SAYESİNDE PKK’YE SEMPATİ DUYDUM”


Bermal ise 1997 yılında PKK’ye katılmış. “Babam PKK’li olduktan sonra ben de babamın sayesinde PKK’ye sempati duymaya başladım. Çünkü babam çok farklı bir insandı. Çocuklarına karşı olan nezaketliği ve demokratlığı etkileyici oluyordu. Bu yaşam tarzını PKK’de öğrenmişti. Babamın bu yaklaşımları PKK’yle tanışmamı hızlandırdı” diyen Bermal, şunları anlatıyor:


“1997 yılında 12 yaşındayken PKK’ye katılmak istedim. Ama yaşım küçük olduğu için Önderlik sahasında kaldım. Ancak ben gerilla alanlarına gitmek için dayatıyordum. Çünkü babam küçüklüğümüzden beri bize gerillayı anlatıyordu. Bu da içimde bir özlem gibi kalmıştı. Gidip gerillanın yaşadığı bütün dağları görmeliyim diyordum. En son 1998’de gerilla alanlarına gelmeyi başardım.”


14 yıldır Kürdistan dağlarında mücadele ettiğini anlatan Bermal, Kürt Özgürlük Hareketi içinde bir kadının nasıl özgürce yaşaması gerektiğini bilince çıkardığını da sözlerine ekliyor.


KARDEŞLER AYRI BÖLGELERDE


Bermal gerillaya katıldıktan sonra 2004 ve 2007 tarihlerinde iki erkek kardeşi daha gerillaya katılıyor. Erkek kardeşlerinden Haki isimli olan Garzan’da, Xeyri ise Zagros’ta. Gerillaya katıldıklarından beri onları görmediğini söyleyen Bermal, “Bizin için önemli olan amaç ve mücadele birliğidir. Fiziksel olarak birbirimizi görmesek de, özgürlük için ruhumuz birdir” diyor.


BABALARINI SURİYE KATLETMİŞ


Bermal, 2005’te Suriye devleti tarafından tutuklanan ve 6 Şubat 2011’de cezaevinde katledilen Tolhıldan kod adlı babasının ölümünü ise şu duygularla ifade ediyor:


“Babamın şahadeti her şehit olan yoldaşlarımın şahadetleri gibi beni çok derinden etkiledi. PKK’den öğrendiğimiz en önemli şey ise her ne olursa olsun yılmadan özgürlük çıtasını yükseltmeyi esas almaktır. Özgürlüğe olan inancımızla er ya da geç mücadelemiz zaferle sonuçlanacaktır. Çünkü ‘PKK şehitleri ölümsüzdür’ sözü öylesine kullanılan bir söz değildir. Her şehidin anısına bağlı ve mücadelesini yürütecek birileri hep olmuştur.’’


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder